Valerie Van Peel boekt overwinning voor asbestslachtoffers

Door Valerie Van Peel op 4 april 2019, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg, Asbest
Valerie Van Peel

Valerie Van Peel is erin geslaagd om een kamerbrede meerderheid rond zich te verzamelen voor de verbetering van het asbestfonds. Slachtoffers die lijden aan mesothelioom zullen kunnen genieten van een aanvullende toelage van 10.000 euro. Longkanker en strottenhoofdkanker ten gevolge van asbest komen vanaf nu ook in aanmerking voor een vergoeding uit het fonds. Slachtoffers krijgen voortaan een vergoeding vanaf de diagnose, de begrafeniskosten worden gedekt. Bovendien wordt de verjaringstermijn aangepast, zodat slachtoffers de kans krijgen om naar de rechtbank te stappen indien ze geen gebruik maken van het asbestfonds. Kamerlid Van Peel reageert gematigd tevreden. “Een serieuze verbetering voor de slachtoffers”, stelt Van Peel. “Maar de vervuilers blijven buiten schot want het blijft onmogelijk om naar de rechtbank te stappen als er gebruik wordt gemaakt van het asbestfonds”, zegt Valerie Van Peel.

Immorele keuze

Valerie Van Peel werpt zich al jaren op als de verdediger van de asbestslachtoffers in de Kamer. Zo strijdt ze al lang tegen de regeling dat slachtoffers enkel recht hebben op een vergoeding uit het asbestfonds indien ze afzien van een rechtszaak. Een immorele keuze, meent Van Peel. “De slachtoffers die getroffen worden door een asbestziekte hebben veelal nog maar enkele maanden te leven. Natuurlijk kiezen ze dan voor de vergoeding om hun medische kosten te dekken. Het is compleet onrechtvaardig dat ze zo’n keuze moeten maken”, zegt Valerie Van Peel.

Verjaringstermijn van vijf jaar na diagnose

Dat er weinig tot geen rechtszaken waren in ons land, ligt overigens niet alleen aan de verplichte keuze tussen asbestfonds of juridische stappen. Want als de asbestslachtoffers al zo moedig waren om af te zien van een vergoeding uit het asbestfonds om de asbestindustrie voor de rechtbank te dagen, dan moesten ze zich haasten. De verjaringstermijn voor zulke vorderingen bedroeg tot nu toe immers 20 jaar. “Een regelrechte schande, als je weet dat een asbestziekte vaak pas opduikt 30 tot 40 jaar na blootstelling”, stelt Van Peel. “Dit veranderen we in een verjaringstermijn van 5 jaar nadat de asbestziekte is vastgesteld.”

Meerdere asbestziekten

Voorts zorgt de nieuwe wet ervoor dat ook andere ziekten veroorzaakt door asbest recht geven op een vergoeding uit het asbestfonds. “Het is al langer geweten dat blootstelling aan asbest ook longkanker en strottenhoofdkanker veroorzaakt. Toch kregen asbestslachtoffers met deze ziekten tot vandaag geen vergoeding. Dat zetten we nu recht”, besluit Valerie Van Peel.

Dubbel gevoel

Zowel Kom op tegen Kanker als de slachtoffervereniging Abeva pleiten al jaren voor de verbetering van het asbestfonds. “Met dit akkoord komen we tegemoet aan al hun vragen, behalve dan die voor de afschaffing van de immuniteit. Ik heb er dus een dubbel gevoel bij. Enerzijds is het gelukt om eindelijk een serieuze stap vooruit te zetten voor de slachtoffers. Anderzijds blijven de asbestbedrijven nog maar eens buiten schot. Gelukkig zijn het binnenkort verkiezingen. Als de kiezer mij een nieuw mandaat geeft, dan zet ik dit na 26 mei meteen terug op de agenda. Ik laat dit niet los”, besluit Kamerlid Van Peel vastberaden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is