U bent hier
Scheve Waalse artsenquota eindelijk rechtgetrokken
De ongelijke verdeling van de artsenquota tussen de Belgische landsdelen is definitief van de baan. Het ingangsexamen geneeskunde wordt verplicht in de Franstalige universiteiten. Er komt ook een wettelijke verankering van de verdeling van het aantal RIZIV-nummers, die nodig zijn om als arts aan de slag te kunnen. Bovendien wordt het overtal aan artsen in Wallonië rechtgezet. Kamerlid Valerie Van Peel is tevreden: “Waar vorige regeringen de Vlamingen lieten betalen voor de Waalse overconsumptie, zet de N-VA nu die historische scheefgroei recht.”
Medische overconsumptie op Vlaamse kosten
De nieuwe wet rond de artsenquota maakt een einde aan twintig jaar getouwtrek in een communautair erg beladen dossier. Eind jaren negentig voerde de federale regering een rem in op het aantal artsen. Terwijl Vlaanderen onmiddellijk een ingangsexamen invoerde, deed Wallonië niets. Het gevolg is een overtal aan Franstalige artsen en een medische overconsumptie in Wallonië waarvan de rekening federaal wordt betaald. “De rekening voor het Waalse artsenoverschot is lang genoeg betaald door Vlaanderen. Dat stopt hier en nu”, besluit Kamerlid Van Peel.
"Deze saga duurde meer dan 20 jaar. Dankzij de N-VA komt hier nu eindelijk een einde aan. Gedaan met de ongelijke en vooral onrechtvaardige scheeftrekking tussen artsen in Vlaanderen en het Franstalig gedeelte" zegt ons Kamerlid @valerievanpeel (N-VA) in #deKamer #artsenquota pic.twitter.com/oWkYpN9dwC
— N-VA Kamer (@nvakamer) 16 maart 2018