U bent hier
OCMW moet leefloon verslaafde koppelen aan behandeling
Kamerlid Valerie Van Peel heeft een wetsvoorstel ingediend dat OCMW’s verplicht om in samenspraak met een arts te bekijken of een behandeling mogelijk is voor cliënten die worstelen met een verslaving. En zo ja, dan moet het OCMW die behandeling ook als voorwaarde stellen om de verslaafde een leefloon toe te kennen. “Het recht op een leefloon koppelen aan een behandeling is zeggen: ‘We geven je niet op’”, stelt Van Peel, zelf OCMW-voorzitter in Kapellen. “Vandaag dreig je als OCMW onbedoeld niet meer dan de verslaving te financieren. En daar wordt uiteindelijk niemand beter van.”
“In de praktijk worden verslaafden te snel opgegeven”, stelt Van Peel vast. “Hen opnieuw maatschappelijk integreren is geen evidentie. En dus verwachten we van hen bijvoorbeeld vaak niet dat ze hun werkbereidheid aantonen: nochtans een belangrijke voorwaarde voor het ontvangen van een leefloon. Want wie gaat hen aanwerven?”
Via het verstrekken van een leefloon, huisvesting, schuldbemiddeling en het vergoeden van medische kosten kunnen OCMW’s de verslaafde een erger lot, zoals criminaliteit en overdosissen, besparen. “Maar is erger vermijden voldoende? De samenleving mag en moet de ambitie hebben om de verslaving terug te dringen en de slachtoffers ervan te re-integreren in de maatschappij en in de arbeidsmarkt”, vindt Van Peel. Omdat hun verslaving andere begeleidingstrajecten onmogelijk maakt, zijn cliënten met een verslaving per definitie een doelgroep die veel baat kan hebben bij een concreet begeleidingstraject op maat.
Negatieve spiraal doorbreken
Het doorbreken van de negatieve spiraal waarin verslaafden verstrikt zitten en het bekampen van de verslavingsproblematiek in het algemeen is onmiskenbaar een legitiem doel. “Cliënten dwingen om te genezen van hun verslaving, kunnen we spijtig genoeg niet. Maar we kunnen ze wel richting behandeling bewegen. Meer nog, ik vind het onze plicht om dat ook consequent te doen”, benadrukt Van Peel. “Het koppelen van het leefloon aan een behandeling kan daartoe de noodzakelijke stok achter de deur zijn.”
In De Ochtend op Radio 1 ging Valerie Van Peel in debat over haar voorstel. Beluister haar hier.