Ingangsexamen voor artsen: hardnekkige weigering Wallonië is laatste druppel voor N-VA

Door Valerie Van Peel op 7 mei 2015, over deze onderwerpen: Artsen
Ingangsexamen voor artsen: hardnekkige weigering Wallonië is laatste druppel voor N-VA

In het dossier van de RIZIV-nummers is de N-VA tot dusver meegegaan in een compromisvoorstel van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) aan de Waalse minister van Onderwijs Jean-Claude Marcourt (PS). Dat voorstel wou de Waalse studenten geneeskunde die nu al in opleiding zijn, nog de kans geven om op het einde van de rit een RIZIV-nummer te ontvangen en als arts te werken. “Maar enkel op voorwaarde dat Wallonië vanaf volgend academiejaar eveneens een ingangsexamen invoert. En dat men het teveel aan afgestudeerde artsen van de laatste vijftien jaar gaat compenseren in de berekening van de toekomstige quota”, zegt N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel. "Maar Marcourt beweegt niet. Intussen is de deadline in de praktijk verstreken: nog tijdig een decreet stemmen is onmogelijk. Voor ons is de maat dan ook vol en kan het compromis van tafel."

Vijftien jaar geleden werd op federaal niveau beslist om het aantal artsen te beperken. Het teveel aan artsen kostte de gezondheidszorg een pak geld. Bovendien kon een groot aantal artsen niet rondkomen wegens te weinig patiënten. En ook de kwaliteit van de opleiding had erg te lijden onder het hoge aantal studenten. Vlaanderen voerde toen meteen een ingangsexamen in. Aan Waalse kant gebeurde er niets.

Duizenden Vlaamse studenten konden de afgelopen jaren niet aan de opleiding beginnen omdat ze niet geslaagd waren voor het ingangsexamen. Aan Waalse kant werden de RIZIV-nummers uit de toekomst opgebruikt om het overtal te compenseren via de zogenoemde ‘lissage’. Het gevolg is dat er in Wallonië elk jaar een overtal aan artsen blijft afstuderen en de opleidingen in kwaliteit inboeten wegens overvolle aula’s.

Geen generaal pardon

"De Waalse universiteiten en studenten geven al langer aan dat ook zij voorstander zijn van een ingangsexamen", weet Van Peel. "Maar Marcourt blijft hardnekkig weigeren. Dit is niet meer dan politieke koppigheid, waarbij je de situatie uit de hand laat lopen in de hoop dat er op het einde van de rit toch weer toegegeven zal worden op federaal niveau. Maar niet met ons! Het kan niet zijn dat de Waalse Gemeenschap op de kap van onze Vlaamse studenten en op de kap van de gezondheidszorg opnieuw een generaal pardon krijgt", besluit Van Peel.

Meer details over dit dossier vind je in dit opiniestuk van Valerie Van Peel en Louis Ide, gezondheidsspecialist van de N-VA.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is