U bent hier
Eén orgaandonor kan tot acht levens redden
Voortaan kan je je via je huisarts of thuis met je elektronische identiteitskaart laten registreren als orgaandonor. Tot nu toe was dat enkel mogelijk via het gemeentehuis. De uitgebreide registratiemogelijkheden moeten leiden tot meer donoren en kortere wachtlijsten. Kamerlid Valerie Van Peel wijst op het belang van de wijziging: “Eén donor kan tot acht levens redden. Het is dus niet minder dan van levensbelang om mensen ervoor te sensibiliseren.”
Iedereen donor
De wachtlijsten voor orgaandonatie blijven lang. Nochtans is elk van ons sowieso orgaandonor, tenzij we tijdens ons leven expliciet bezwaar aantekenen. Na ons overlijden kunnen onze nabestaanden zich wel nog verzetten. Hoewel artsen niet verplicht zijn gevolg te geven aan dat verzet, doen ze dat in de praktijk meestal toch. “Daarom is het belangrijk je effectief als donor te laten registreren en die keuze kenbaar te maken aan je familie”, zegt Kamerlid Van Peel.
Meer openheid = meer donoren
Vanaf nu zijn er dus drie manieren om je te registreren als orgaandonor: via het gemeentehuis, de huisarts of thuis met je elektronische identiteitskaart. De arts is als vertrouwenspersoon het ideale aanspreekpunt om over orgaandonatie te spreken, meent Valerie Van Peel. “Dit zal leiden tot meer openheid over het onderwerp. En dus ook tot meer donoren”, besluit ze.
Beluister hier een gesprek met Valerie Van Peel over orgaandonatie in De Ochtend.
Registreren als orgaandonor? Dat kan binnenkort online of via de huisarts. Het wetsvoorstel van @nathaliemuylle en @valerievanpeel: https://t.co/SKk69uQQ1q #deochtend pic.twitter.com/OuQcA3upyc
— Radio 1 (@radio1be) February 20, 2018