U bent hier
Cannabis reguleren? N-VA stuurt Di Rupo wandelen
De N-VA is niet te spreken over het voorstel van PS-voorzitter Elio Di Rupo om de teelt en verkoop van cannabis te reguleren - en de facto dus te legaliseren. “Dat zal het aantal drugsverslaafden en de ellende die ermee gepaard gaat onvermijdelijk nog doen toenemen”, vreest Vlaams Parlementslid Björn Anseeuw. “En dat kan echt niet de bedoeling zijn.” Kamerlid Valerie Van Peel sluit zich daarbij aan: “Een efficiënt drugsbeleid heeft ondubbelzinnige lijnen nodig. Bovendien stelt zich de vraag wie daarvoor dan de verantwoordelijkheid moet opnemen. Als Di Rupo meer drugsverslaafden wil, moet hij ook maar zelf voor hen zorgen.”
Dat cannabis helemaal niet zo onschuldig is, blijkt uit cijfers die de Vlaamse Vereniging van Behandelingscentra Verslaafdenzorg (VVBV) eerder bekendmaakte. Ook daarin zien beide N-VA’ers een argument om cannabis net níet te legaliseren. “Uit het rapport van de VVBV blijkt dat sedert 2011 niet langer heroïne maar cannabis de meest voorkomende drug is waarvoor verslaafden zich aanmelden bij de drugshulpverlening”, zegt Anseeuw. “Kinderen die opgroeien bij ouders met een verslavingsproblematiek lopen bovendien zelf ook meer risico op psychische en verslavingsproblemen. Door alles op zijn beloop te laten, hou je die vicieuze cirkel in stand en stort je steeds meer kinderen in hun ongeluk. Als we nu ook nog eens de drempel voor cannabis gaan verlagen door te legaliseren, zal de ellende alleen maar toenemen. En daar bedanken we echt voor.”
Geen dubbelzinnigheden
“Onderschat ook niet hoeveel van de psychische problemen bij jongeren hun oorsprong kennen in of versterkt werden door cannabisgebruik”, waarschuwt Van Peel. “De link tussen psychoses en cannabis is al vaker wetenschappelijk aangeklaagd. Dergelijke onduidelijke houding van een overheid ten opzichte van cannabis maakt het voor bezorgde ouders al helemaal moeilijk om in te grijpen, wanneer het misloopt bij hun kroost.” Een efficiënt drugsbeleid verdraagt dan ook geen dubbelzinnigheden: “Drugs zijn verboden en mensen die eraan verslaafd zijn moeten geholpen worden, niet gefaciliteerd. De resultaten van de oorlog tegen drugs in Antwerpen bewijzen dat dat de weg is die we moeten bewandelen. Dat is het beleid dat we breder moeten uitrollen”, besluit Van Peel.
Meer details, ook over die succesvolle Antwerpse aanpak, lees je in onze themabrochure over het drugsbeleid, die je hier kan downloaden.